San Fransisco och Californien i våra hjärtan

29 Jan

Jag förstår varför många har en bit av sitt hjärta kvar här. Man längtar säkert tillbaka hit igen.
En otroligt vacker, charmig och spännande stad buren på sina kullar, med havet, dimman , ljusen, Golden Gate-bron, skramlet och ljuden från gamla kabelvagnar , eldrivna gamla bussar och människor. San Fransisco är en tight stad där folk är nära varandra i olika nationaliteter, flest asiater faktiskt enligt statistiken.

Vi bodde precis vid Fishermans Wharf där det hände mycket hela tiden. Nära till allt.
Vi hade förmånen att träffa Eilich som bott här i många år redan andra dagen.

 Hon guidade oss runt i sin bil och bjöd på en jättefin lunch vid vattnet i Sausalito, en vacker liten stad strax utanför San Fransisco. Vi blev även bjudna på en hemmalagad blåbärspaj  och espresso i hennes lägenhet. Alltid spännande att komma hem till någon i ett annat land.


Första dagen åkte vi kabelvagnar upp och ner i backarna och vandrade runt och kände av atmosfären.

Upplevde hur man hade yoga i en stor kyrka klockan 6 på kvällen. Kyrkan fylldes med folk som bar på sina yogamator. Vilken stämning och kyrkan är ju perfekt för detta.

Vi har ätit gott av deras specialiteter som är skaldjur och fisk. Clam Showder(soppa gjord på färska musslor, fläsk eller bacon, persilja, lök, potatis samt grädde eller mjölk ), färsk nykokt krabba, ostron, musslor och deras Sourdough french bread(surdegsbröd). Här finns ju mat från alla jordens hörn utom Svensk mat vad jag vet. Här är något att göra för en entreprenör.

En kväll när vi vandrade omkring i hamnen och tittade på kryssningsfartyg och en gammal u-båt som låg här hörde vi konstiga ljud. Det lät dom brölanden. Konstiga ungdomar som låter så tänkte jag(fördomsfull eller?) Det var sjölejon i mängder som låg vid Pir 39.  De var i real life.


Vi stod där länge och såg hur de låg på varandra, dök i vattnet, sträckte sina halsar och brölade(säkert pratade de med varandra). De kom upp där vid piren för att vila efter att ha varit ute i Pacific Ocean och hade funnits där naturligt i många år.

 Californien , vinets land
Vi tog bilen och körde norrut till Sonoma och Napa Valley. Stora vindistrikt och jag menar stort med 100 tals vingårdar där man kunde prova viner.
Vacker natur i dalgångarna och ett nöje att njuta av detta. Visste inte riktigt var vi skulle äta men hade sagolik tur och hamnade  på Farmstead  www.farmsteadnapa.com  med egen trädgård, vingård och egna djur. Maten var verkligen från jord till bord. Menyn var gjord på lokala, hållbara och ekologiska ingredienser med topp fräschör med Meadow Ranch egna biffdjur, grönsaker, extra virgin olivolja och honung.

Maten och servicen var på topp. Vi blev t.om. bjudna på desserten som var en chokladcheesecake jag aldrig glömmer och dessutom med riktig vispad grädde(annars var vispad grädde mest från sprayburkar).
Vi var där länge….. innan vi körde vidare

 

 

 

Alcatraz

Vi besökte förstås Alcatraz. En bra presentation fick vi när vi gick in i fängelset med våra hörlurar på och riktigt fick tränga in i hur det var att sitta inlåst. Och det var ju inga vanliga småtjuvar som suttit där. Det var de värsta i hela U.S.A. bl.a.

.


                             Al Capone även kallad Scarface
Ett flertal hade försökt rymma men alla utom två (som ingen riktigt vet vad som har hänt med) hade blivit tagna eller försvunnit i det kalla vattnet som kommer uppifrån bergen. Det är ju inte så långt att simma in till stan från ön men strömmarna och kylan är tuff. Idag finns en arrangerad Alcatraz simning som folk gör(den är säker) www.alcatrazhistory.com 

Igår besökte vi kusten norrut. Vandrade  vid havet i Bodega Bay och tittade på hur de surfade och njöt av det vackra vädret.

 
Åt en god lunch med pilgrimsmusslor och fisk. Körde sakta(25-40 miles /hour) längs de vidunderligt vackra stupen vid havet och dalgångarna. Skall erkänna att höjden kändes i hela kroppen. Morgan är en bra försiktig bilförare. Stannade flera gånger och fick slutligen se solnedgången från en av höjdena.

En negativ reflektion som bvi gjort är alla tiggare och hemlösa. De är många och finns överallt. Sover å gatorna. Staden är ju tight så de syns mer här än i de andra städerna. Men de finns även där så klart.Vi fick en förklaring igår varför så många samlas här. Väderleken är gynnsamm året runt så många kommer hit och kan vara utomhus. Många är även psykiskt sjuka och ingen tar hand om dem.
Fortfarande är reflektionen att människor är mycket vänliga, hjälpsamma och mycket lätta att få kontakt med överallt.
Man måste ju sälja sig först själv för att öppna ett samtal på ett bra sätt. et gäller ju överallt och i allt.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: