Staden som aldrig tystnar

9 Jan

New York 6- januari 2012

Fredagen blev de djupare intryckens dag. Vår upptäcksfärd började med frukost på ett Deli.
Det var bara att välja och peka vad man ville äta och allt packades in i papper, aluminiumfolie, plast och frigolitmuggar med plastlock. Miljötänket är  en attidtydfråga i detta land och det är milsvitt kvar att över huvudtaget förändra denna kultur. Mätta blev vi trots att vi delade på allt.
Vidare med den blå E- linjen in the Subway efter att ha frågat oss fram. Någon sa Take the A-train och Duke Ellington började höras inne i mitt huvud. Målet var Ground  Zero vid World Trade Center. Där blev vi länge vid denna enorma arbetsplats. När vi åkte tillbaka såg jag att det stod Skanska på en av byggjobbarna.

                                 
Denna lilla staty klarade sig den 11 sept och den lilla kyrkan S:t Pauls där räddningsarbete av människor och viloplats för de som arbetade fanns. Man blev djupt berörd och insåg vidden av allt som hänt. Amerikanarna ger inte upp. De bygger nytt igen och det med ännu mera kraft.

Vidare till Wall Street och finansvärlden.

Där ändrar allt karaktär till kostymer och eleganta butiker som Tiffanys och  Donald Trumphs enorma fastigheter. Där fanns kravallstaket och ridande poliser och mycket bevakning. Förmodligen efter demonstrationerna som varit. Tänk vad mycket olika uniformer vi bär på för att visa vem vi är.

   
Och här står lilla jag och funderar. Vandrade vidare  via  East River till Brooklyn Bridge där vi njöt i solen och beundrade Brooklyns husfasader.
Vidare söderut till färjeterminalen  som var en av hamnarna till Frihetsgudinnan eller ”Liberty Enlightening the World d.v.s. ”frihet upplyser världen” . Vi åkte inte ut men hon fanns där.


Det är fransmännen och amerikanarna som delat på kostnaderna som ett bevis för vänskapen mellan länderna under amerikanska revolutionen.

Alldeles i närhet ligger Battery Park där Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla landsteg. Vilka hisnande tankar om man sätter sig ner och funderar över vad det innebar för svenskarna när de kom hit. Inte undra på att föreställningen blivit en succé med Benny Andersson och Björn Ulveus. På tal om det så gick Mamma Mia för fulla hus mitt på Broadway.

Oj vad man går mycket . Det är visst nyttigt för kroppen. Det blir många timmar per dag. Fina benmuskler när man kommer hem och förhoppningsvis mindre kilo på kroppen. De är lurigt för mat finns precis överallt Alla man möter har mat och kaffe i handen ”hela tiden”. De kanske också går mycket.  Denna gång tog vi the subway hem till Penn Staion från  Utgångsläget Ground Zero. Byggjobbarna åkte hem samtidigt och det var inte utan stolthet jag såg skylten Skanska på en av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: