Göteborg-London-New York 3-5 januari 2012

6 Jan

Efter en ovanligt stormig orkannatt och dålig sömn på Gårdakrik bar det iväg till Landvetter.  Under natten kändes det som om rutorna skulle komma rätt in i rummet så blåste det. Kanske var det bra att vi sovit dåligt för tidomställningens skull.  Mellanlandade i London ett par timmar. Alldeles lagom för alla säkerhetskontrollers skull. Man slås av hur välplanerat allt är på flygplatserna och i gaterna.

Nu var det att dra tillbaka klockan 1 timme. Vi flög med British Airways.  Mycket bra flygbolag med god mat och service. Blev uppgraderade i London med två härligt glada herrar så vi fick rejält med benutrymme.
Landade i New York the Big Apple, local time 18.00. Minus 2 grader och lite blåsigt men vadå? vi var i New York.   Det var att dra tillbaka klockan 5 timmar till och börja att äta av the Apple.
Nu var vi ju trötta innan så vi hade sovit gott på planet. Tåget skramlade in oss efter ca.40 minuter till Penn Station som låg vid vårt hotell Pennsylvania mitt emot Madison Square Graden på Manhattan. Vi var alltså mitt i smeten.
Nära till allt. Lite svårt att fatta är det när man kommer fram vid 8 tiden på kvällen och tiden är 02.00 in Sweden.

4 januari
Vaknade tidigt förstås vid 4 tiden men somnade om. Breakfast och sedan ut. Vi hade tänkt börja med södra Manhattan och Wall Street men startade med att titta in påMadison square Garden, världens största arena, hamnade sedan spontant vid

Empire State Building(det var 5 minuter ifrån där vi bodde) som vi åkte upp i och fick koll på hur Manhattan såg ut från ovan även från duvhåll.

Det hjälpte inte så vi gick norrut på Broadway istället för söderut innan vi fattade hur enkelt systemet med Avenues, block och streets fungerade. De är ju numrerade i ordning så norrut blir siffrorna högre på ”streetsen”. Nu gjorde ju inte detta så mycket för vi hade all tid i världen och inget som styrde oss mer än vi själva.
Det blev Broadway Avenue med häftiga leksaksaffärer(är mycket imponerad av dem), lite småstopp för coffe, Lincoln Center med Metropolitan, varuhus, Central Park med bl.a.Strawberry Fields,
minnesplats för John Lennon som Yoko Ono gjort, njöt av de utsmyckade  hästekipagen som körde turister(andra) vi åkte inte, vi gillar att gå och dessutom är det bra för kroppen. Att gå och ströva omkring  är att uppleva människor, olika nationaliteter, atmosfären , lukter, känslor. Att uppleva staden på gatan. Folk är very  friendly och hjälpsamma var vi än kommer.Vi gick tillbaka medan alla ljusen tändes på Broadway Avenue.

Gitarrvägg på Hard Rock
Vi avslutade kvällen med Hamburgermiddag på Hard Rock Café. A very big one.

Man slås av hur säljmedvetna alla är. Det är ju deras system. På notorna står det olika procent för dricksen vad man skall betala efter hur man blir bemött och så deras namn. De lever ju på detta mer eller mindre så de måste bjuda till. Systemet är både på gott och ont. Kanske borde vi ha en mix hemma så man får bättre service.

Dags för sömn igen med drömmar om nästa dag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: