Söndagsreflektioner efter filmen ”Simon och Ekarna ”

11 Dec

I går såg jag filmen ”Simon och ekarna”. Har läst boken av Marianne Fredriksson för länge sedan och visste i mitt inre att den skall jag bara se. Det var verkligen ingen actionfilm utan en film som kommer att finnas länge i hjärtat. Mycket vacker, bra aktörer och såklart bra regi.
I morse när jag vaknade hade filmen fått verkan i mina tankar.
Det är inte lätt att vara förälder kan man konstatera varken om man har egna barn eller andras. Man kan undra varför många vill skapa en bild av sig själv i sina barn. Det räcker väl egentligen med sig själv eller är det rädsla? Förmodligen är det så att okunskap skapar rädsla och  för vad vet man ju egentligen inte. Att låta sina barn pröva sina vingar med stöd , hjälp och efter eget huvud och rätt känsla i maggropen bär framåt även om styrningen inte är stenhård. Min dotter svarade en gång så här när jag frågade henne ”Varför gör du inte som jag säger”  – ” För att jag inte vill” och jag blev tyst. Skall man tvinga fram saker när kroppen säger nej nej. Jag har en önskan för mina barn, som nu är vuxna mellan 24 och 26 år) och det är att de skall få känna harmoni med sig själva vem de är och att de får känna mycket kärlek. Möjligheterna i livet  kommer när tiden och mognaden är inne och har man då tränat på att säga ja så blir det oftast rätt.
I mitt eget liv kan det ibland kännas som om man inte når ända fram. Kan det vara så att man känner att man inte räcker till och i så fall för vad. Det är ju de egna tankarna som styr detta. Det är inte så lätt att känna sig nöjd men det är värt att tacka för varje dag och träna på detta.  Ett bra sätt är  att tänka tacksamma tankar varje morgon och börja alla dagar så.
Även om man inte tror det ibland så har i alla fall jag fått var med om mycket i livet på gott och ont. Och vad man har lärt sig. Det är väl det som är meningsfullt.

Tyvärr far ju många, många barn illa i världen. Alla har ett ansvar för detta och inte bara våra egna barn. Ett uttryck som finns i boken är
”Kanske ögon som sett för mycket måste tömmas”
Vi skall finns där för att hjälpa till att tömma med godhet kärlek och värme.

Livet är här och nu och man vet inte hur länge det varar. Filmen sa också att det gäller att vara ärlig. Det kan ju bli för sent i livet och det kan var tufft med en viss ärligthet men i längden tror jag det är helande för människan. Att ljuga för sig själv och andra skapar ju inre oro. Det är inte alltid så lätt men vem har sagt att det skall vara det.

Nu skall jag fortsätta fundera över livet över mina bak och grötgrytor. Konstigt vad man hinner tänka mycket i ett kök.
Ha en skön tredje advet

Ett svar to “Söndagsreflektioner efter filmen ”Simon och Ekarna ””

  1. Ulrika 11 december, 2011 den 10:40 #

    Å, det är en av mina favoritböcker, minns att den gav många tankar. En film att se fram emot då, härligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: